Vjenčani prsteni

vjenčani prsteni

Vjenčani prsten ili burma

Vjenčani prsten ili burma je metalni prsten koji označava da je njegov nositelj u braku. Ovisno o kulturi iz koje potječe, nosit će ga na četvrtom prstu lijeve ili desne ruke. Taj običaj, izvorno europski, do danas se proširio na gotovo čitav svijet. U početku su ga nosile samo žene, ali s vremenom ga u velikom broju počinju nositi i muškarci.

Dva ili tri vjenčana prstena

U sjevernoj Americi i nekim europskim zemljama udane žene nose dva prstena na istoj ruci: zaručnički i jednostavni vjenčani prsten. Takvi se prsteni nerijetko kupuju u paru, tako da su sličnog dizajna, eventualno od drugog materijala, ili češće, zaručnički prsten s kamenom, a vjenčani prsten bez njega. U Velikoj Britaniji ovom se kompletu nakon određenog vremena dodaje i treći prsten, koji se obično poklanja za dvadesetpetu godišnjicu braka.

Izgledom nalik prethodno opisanom, ali opet drugačiji vjenčani prsten popularan je u Rusiji. Tamo se vjenčani prsten sastoji od tri međusobno povezana prstena - od crvenkastog, bijelog i žutog zlata, i takav se uvijek nosi na desnoj ruci.

Sličan oblik prstena prihvaćen je u Francuskoj i zemljama francuskog govornog područja. Jedinstveni se prsten sastoji od tri međusobno spojena prstena, simbolizirajući vjeru, nadu i ljubav koji se isprepliću.

Koci - Ozaljska
Koci - Frankopanska
Zlatarnica Lewiko
Zlatarna Kletuš
Zlatarna Mario